Smullen maar: pastasalade met gegrilde groentes

Ben jij ook zo dol op een overheerlijke pastasalade? Probeer dan eens deze variant met gegrilde groentes.

Pastasalades zijn ontzettend lekker. Je kunt deze ook maken in talloze varianten. Vooral gedurende het voorjaar en het najaar zijn deze gevulde maaltijdsalades erg in trek. Het fijne van pasta’s is dat je hier ook ontzettend in kunt variëren. Ook deze pastasalade met olijven en gegrilde groenten is erg lekker. Er zit geen vlees of kaas in, dus het is ook nog eens erg gezond. De pasta vult wel goed, omdat deze pastasalade boordevol vezels zit. Het onderstaande gerecht is geschikt voor vier personen.

Wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 bol knoflook;
 • 250 gram volkorenpasta (bijvoorbeeld penne of fusilli);
 • 1 grote courgette;
 • 2 eetlepels olijfolie (om te bakken);
 • 1 aubergine;
 • 3 eetlepels balsamicoazijn;
 • 1 kleine rode ui;
 • 4 eetlepels extra vergine olijfolie (voor de dressing);
 • 1 rode paprika;
 • 130 gram Kalamata-olijven;
 • 100 gram rucola;
 • Zout en peper, naar smaak.

Bereidingswijze pastasalade met gegrilde groentes

Je kunt deze pastasalade erg eenvoudig maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je de oven voorverwarmd op 200 graden Celsius. Halveer de bol knoflook horizontaal en druppel hier een scheutje olijfolie overheen. Vervolgens kan je de aluminiumfolie hieromheen wikkelen. Bak de knoflook circa 45 minuten in de oven. Laat dit nadien goed afkoelen.

Zet een grote pan met water op het vuur. Kook hierin de pasta gaar. Volg de instructies op verpakking. De gekookte pasta kan je nadien helemaal laten afkoelen.

Ondertussen kan je de courgette en de aubergine in grote plakken snijden. Ook de ui kan je in dikke ringen snijden. Snijd de paprika eveneens in grote stukken.

Pak er nu een grillpan bij. Verhit dit totdat deze helemaal heet is. Bestrijk de groentes lichtelijk met een beetje olijfolie. Laat de groentes circa 4 tot 5 minuten bakken op iedere kant. Ook de groentes kan je nadien helemaal laten afkoelen.

In een grote kom kan je de geroosterde knoflook toevoegen. Ook de balsamicoazijn, olie en peper en zout kan je toevoegen aan deze grote kom. Meng dit totdat er een vinaigrette ontstaat.

De afgekoelde groenten kan je in kleinere stukken toevoegen aan de kom met vinaigrette. Ook de pasta, rucola en olijven kan je vervolgens toevoegen. Meng alles goed door elkaar en zet het vervolgens een uurtje in de koelkast (voor de smaak). De vinaigrette kan dan goed intrekken. Smullen maar.

Lijkt jou dit ook een lekker recept en ga jij dit binnenkort ook eens proberen? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook