Smullen maar: een zelfgemaakte kerststol

Ben jij ook zo dol op een kerststol? Dan kan je deze nu ook helemaal zelf maken met behulp van dit recept.

Als de kerstmaand weer begint kan je weer heerlijk smullen. Zo kan je onder andere genieten van kerststollen. De meeste mensen kopen simpelweg een kant-en-klare kerststol in de winkel. Echter kan je dit ook zelf maken. Dit is niet alleen lekker, maar ook nog eens erg leuk om te maken. Hieronder volgt de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze.

Wat heb je nodig?

Voor het brood heb je de volgende producten nodig:

 • 500 gram tarwebloem;
 • 50 gram suiker;
 • 1 theelepel kaneel;
 • 15 gram gedroogde gist;
 • 9 gram zout;
 • 200 gram lauwe melk;
 • 100 gram lauw water;
 • 50 gram zachte roomboter in blokjes;
 • Poedersuiker;
 • Gesmolten boter.

Voor de vulling heb je de volgende producten nodig:

 • 60 gram gehakte pecannoten;
 • 20 gram sinaasappelsnippers;
 • 25 gram sukade;
 • 60 gram rozijnen;
 • 40 gram krenten;
 • 250 gram spijs (uit een pakje of zelfgemaakte spijs);
 • 1 ei;
 • 1 tl citroensap.

Bereidingswijze kerststol

Voeg de bloem, suiker, gist, kaneel, zout, water en melk toe in een grote kom. Kneed dit totdat er een soepel deeg ontstaat. Vervolgens kan je, al knedend, klontje voor klontje de roomboter toevoegen. Blijf dit kneden totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Vet nu een kom in en voeg het deeg hieraan toe. Leg een natte theedoek over de kom en laat het deeg vervolgens een uurtje rijzen op een warme plek.

Ondertussen kan je de noten, sukade, sinaasappelsnippers, rozijnen en krenten aan een kommetje toevoegen. Bestuif een glad oppervlakte met bloem en leeg het deeg hierop. Je kunt er nu een bal van maken en vervolgens kan je ook deze deegbal eerst eventjes wegleggen.

Je kunt ondertussen ook de amandelspijs met het ei en de citroen mengen. Maak hier een rol van. Circa een derde van het deeg kan je voor de spijs gebruiken. De andere helft kan je er overheen klappen. Druk het nu goed aan en leg de stol op een stuk bakpapier op een bakplaat. De stol kan nog een uurtje rijzen onder een theedoek.

Na een uurtje kan je de oven alvast voorverwarmen op 180 graden Celsius. Bak de stol nu 25 minuten in de oven. Na 25 minuten kan je de temperatuur verlagen naar 160 graden Celsius. Bak het nu nogmaals, maar nu circa 15 minuten. Je kunt de kerststol serveren met roomboter en poedersuiker. Smullen maar.

Lijkt jou dit ook een lekker recept en ga jij dit binnenkort ook eens proberen? Vergeet dit recept dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook