Kan je spinazie weer opnieuw opwarmen?

Ben jij ook zo dol op spinazie en heb je nog wat over van de vorige dag? Kan je dit dan nog opwarmen of kan je dit beter weggooien?

Wij zijn allemaal dol op spinazie. Het is gezond, je kunt het gemakkelijk combineren met andere etenswaren en het is niet duur. Zo kan je het bijvoorbeeld combineren met zalm, een ovenschotel of je kunt het toevoegen aan een gevuld brood. Er zijn dus opties genoeg. Je kunt ook gewoonweg kiezen voor aardappelen, spinazie en een gehaktbal. Nederlanders houden er niet van om voedsel te verspillen. Om die reden bewaren we dit ook graag. Echter zeggen mensen dat je spinazie niet nogmaals kan opwarmen. Is dit waar of niet waar?

Nitriet

Spinazie is een nitraatrijke groente. Alhoewel dat misschien een beetje eng klinkt, is dat helemaal niet eng. Nitraat is in kleine hoeveelheden namelijk goed voor je lichaam. Als je spinazie bereidt en bewaart wordt nitraat omgezet in nitriet. Nitriet kan kanker opwekken in het menselijk lichaam. Althans, dat denkt men. Het is nog steeds niet helemaal bewezen of dit wel of niet klopt.

Opwarmen

Als je spinazie nogmaals opwarmt komt er dus meer nitriet vrij. Hoe langer je spinazie bewaart, hoe meer nitriet er vrijkomt. Wetenschappers denken echter dat dit geen kwaad kan. In kleine hoeveelheden is het immers niet schadelijk. Als je iedere dag spinazie eet is dat natuurlijk wel anders: immers krijg je dan meer van de groente binnen. Zelfs dan zal er niet direct een gezondheidsrisico zijn.

Achterhaald

Volgens het Voedingscentrum is het advies dat je spinazie niet mag opwarmen een beetje achterhaald. Toen er nog geen koelkasten waren klopte het advies nog wel. Echter, sinds de komst van koelkasten is dit niet langer het geval. Spinazie vormt buiten de koelkast namelijk meer nitriet. Er komt minder nitriet vrij als de spinazie in de koelkast bewaart. Als je het dan opnieuw opwarmt wordt het ineens een grote hoeveelheid. Zorg er daarom wel altijd voor dat je de spinazie in de koelkast bewaart.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook