Een aantal bijzondere feiten over onze eigen Hollandse aardbeien

Aardbeien zijn ontzettend lekker, maar zijn onze eigen Hollandse aardbeien eigenlijk wel gezond? Lees over de feiten van onze eigen Hollandse aardbeien.

Aardbeien zijn niet alleen lekker zoet, maar zijn ook erg fris. Het is bovendien goed voor de lijn omdat er nauwelijks calorieën in zitten. Je kunt er dus wel kilo’s van eten zonder dat je aankomt. Vooral onze eigen Hollandse aardbeien zijn erg lekker. Het zijn net snoepjes, zo lekker is het.

Toch blijken onze eigen Hollandse aardbeien toch niet zo gezond als we dachten. Nieuwsblad Trouw schreef recentelijk dat Hollandse aardbeien ontzettend veel gifstoffen bevatten.

Zeventien soorten bestrijdingsmiddelen

Uit steekproeven, van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit), kwam naar voren dat aardbeien worden bespoten met zeven tot acht gifstoffen. Een bakje aardbeien bevatte zelfs zeventien verschillende bestrijdingsmiddelen. Daarmee is het rode fruit veel giftiger dan andere fruitsoorten uit Nederland. Het is daarom wel erg bijzonder dat dit überhaupt verkocht mag worden.

De combinatie is schadelijk

De aardbeien mogen echter wel degelijk in de winkel staan. Ieder stofje wordt namelijk afzonderlijk gemeten. Als de hoeveelheid te weinig is mag het gewoon verkocht worden. Echter blijkt de combinatie van deze bestrijdingsmiddelen schadelijk voor de gezondheid. Diverse bestrijdingsmiddelen hebben bovendien een vergelijkbare werking. Volgens het Voedingscentrum dient dit daarom bij elkaar opgeteld te worden. Het aantal ‘opteleffecten’ is daarmee erg hoog. Nog niet alle middelen zijn echter getest, omdat het onderzoek nu nog vrij nieuw is.

Sodabadje

Wetenschappers vinden dat het EFSA meer vaart achter het onderzoek moeten zetten. Aangezien we meerdere soorten groente en fruit eten zullen we daardoor ook verschillende soorten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. Wassen onder de kraan heeft klaarblijkelijk geen zin. Wel kan je de aardbeien wassen in een sodabadje. Laat de aardbeien een kwartiertje weken in een badje baking soda en de meeste stoffen zullen verdwijnen. Wil je er echt zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt? Kies dan voor bio-producten.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook