Waar of niet waar: speltbrood is gezonder dan tarwebrood

Kies jij het liefste voor speltbrood of valt de keuze op tarwebrood? Je leest meer over de gezondste keuze in dit artikel.

Speltbrood eten: dat is een behoorlijk hype aan het worden. Steeds meer mensen laten de ouderwetse variant liggen en kiezen voor een speltbrood. Verscheidene voedingsdeskundigen geven aan dat speltbrood een gezondere keuze is. Is dat echter wel zo? Je leest het antwoord in dit artikel.

Speltbrood versus tarwebrood

Het blijkt niet waar te zijn. Speltbrood en tarwebrood is namelijk even gezond. Het zijn beide granen en daarmee bevat het evenveel gluten en vezels. Tarwe en graan behoren zelfs tot dezelfde families, dus het klopt niet dat de een gezonder zou zijn dan de ander. Het tarweras bestaat uit de volgende groepen: spelt, tarwe, emmer en eekhoorn. Spelt is dus nauwer verwant aan tarwe dan bijvoorbeeld rogge of haver. Waarom denken dan zoveel mensen dat speltbrood zoveel gezonder is?

Vezels

Als je de voedingswaarden van de beide producten naast elkaar legt blijkt het dat spelt meer eiwitten en vetten bevat dan tarwe. Echter is dat verschil dusdanig klein dat niemand dat echt opmerkt. Het effect is ook nauwelijks tot niet zichtbaar. Een volkoren tarwebrood bevat 11 gram vezels (per 100 gram), terwijl er in een niet-volkoren spelt 2,5 gram vezels (per 100 gram) bevat. De speltproducten uit de supermarkt zijn daardoor ook meestal gemaakt van niet-volkoren varianten.

Volkoren

Speltproducten worden echter wel tegen een meerprijs verkocht. Vanwege de grote hoeveelheid voedingshypes is er een grote vraag ontstaan naar dit type graan. Het heeft dus simpelweg te maken met vraag en aanbod. Voor speltproducten betaal je dus meer, maar het is dus niet gezonder. Het maakt dus niet zoveel uit welke variant je nu eet.

Darmklachten

Wel is er een uitzondering. Heb je last van darmklachten? Dan kun je beter kiezen voor spelt in plaats van tarwe. Vooral voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is dit een aanrader. Spelt bevat namelijk minder fructanen. Dat is voor mensen met PDS lastiger te verteren. Brood met minder fructanen is gemakkelijker te verwerken.

Vind jij dit ook een interessant weetje? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook