Is filet americain is heerlijk maar is het ook gezond?

Filet americain is ontzettend lekker, maar is dit wel gezond? We onthullen het antwoord in dit artikel!

Sommige mensen zijn er dol op en anderen verafschuwen het: filet americain. Het is een beleg dat bestaat uit rauw vlees. De vraag is natuurlijk: is dit wel gezond voor je?

Waar is filet americain van gemaakt?

De filet americain is gemaakt van fijngemalen rauw vlees. Dat wordt gemengd met een saus. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde ontdekte in 2010 dat er naast rundvlees ook soms varkensvlees wordt verwerkt in filet americain. Het eten van rauw varkensvlees is erg ongezond en brengt de nodige risico’s met zich mee. Officieel gezien is dat dus ook verboden.

De smaak van filet americain is te danken aan de saus die wordt toegevoegd. Meestal worden peper, zout, ui en worcestersaus toegevoegd. Enkele fabrikanten voegen ook nog (een of meerdere) van de volgende ingrediënten toe: mosterd, mayonaise, chilipeper, paprikapoeder, augurk en/of kappertjes.

Is het gezond?

Nu wil je natuurlijk graag weten of het ook gezond is. Helaas bevatten vleeswaren veel verzadigd vet en zout. Bovendien wordt er vaak ook nog mayonaise toegevoegd aan filet americain. Dat zorgt voor een hoger vetgehalte. Er zitten meer goede vetten in dus op z’n tijd een beetje filet americain eten is dus niet ongezond. De toegevoegde E-nummers in het beleg verlengen de houdbaarheid en laten het eveneens beter smaken. Ook ziet de filet americain er hierdoor mooier uit. Men noemt dit ook wel de kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen. De E-nummers zijn goedgekeurd voor verkoop binnen de Europese Unie en zijn daarmee onschadelijk voor onze gezondheid.

Bewaren

Het betreft rauw vlees waardoor je het minder lang kunt bewaren. Het is sneller vatbaar voor bacteriologische besmettingen en bederf. Je kunt de filet het beste bewaren in een koelkast van gemiddeld 4 graden Celsius. Na opening is het nog een dag houdbaar in de koelkast. Filet americain wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Deze groepen zijn namelijk sneller vatbaar voor voedselinfecties.

Wil je zelf filet americain maken?

Ben je overtuigd en wil je graag zelf filet americain maken? Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram tartaargehakt;
  • 1 grote eetlepel mayonaise;
  • 1 theelepel tomatenpuree;
  • 2 eetlepels olijfolie;
  • 2 theelepels citroensap;
  • 1 theelepel mosterd;
  • 1 theelepel chilipoeder;
  • Zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze filet americain

Zorg ervoor dat je alle ingrediënten toevoegt aan een kom. Blend de ingrediënten door elkaar met een staafmixer. Als er een smeuïg geheel ontstaat is het klaar voor consumptie. Je kunt de filet americain toevoegen aan een toastje of je kunt het op een broodje smeren. Smullen maar!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook