Drinken tijdens het eten: is dit écht slecht voor je?

Volgens velen is het slecht om te drinken tijdens het eten? Is dit echt waar?

Misschien heb je er al weleens van gehoord: tijdens het eten moet je niet drinken. Je voedsel zou daardoor minder goed verteren. Is dat echter wel zo? En hoe erg is dit precies?

Als je tegelijkertijd eet en drinkt noemt men dit ook wel metselen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit niet verstandig is. Je kauwt minder goed op je eten als je drinkt tijdens het eten. Als je veel drinkt maakt je lichaam ook geen speeksel aan. Juist dit is belangrijk voor de spijsvertering. Erg bevorderlijk is het dus niet voor je spijsvertering om te drinken tijdens het eten.

Echter, volgens hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout van het AMC, levert het voor de spijsvertering toch geen problemen op. Volgens de hoogleraar kunnen de enzymen die de speekselklieren aanmaken ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd. Dit wordt namelijk ook in ruime mate in de alvleesklier geproduceerd.

Brandend maagzuur

Als je drinkt tijdens het eten kun je wel sneller last krijgen van brandend maagzuur. Dat is alleen het geval wanneer je alcohol drinkt. Als je water drinkt is er dus niets aan de hand. Drank verlaagt de druk in de slokdarmkringspier. Deze afsluiting zit tussen de maag en de slokdarm. Deze gaat gemakkelijker open waardoor brandend maagzuur kan ontstaan.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook