Om deze redenen moet je géén soep uit blik eten

Er zijn verschillende redenen waarom je geen soep uit blik zou moeten eten. In dit artikel lees je daar meer over.

Het is natuurlijk wel erg gemakkelijk: je pakt een steelpannetje en je giet hier de inhoud van een soepblik in. Binnen slechts enkele tellen heb je een prima soepje op tafel staan. Het is dus maar weinig werk. Echter is het niet bepaald verstandig. Er zijn meerdere redenen waarom je soep uit blik beter maar kunt vermijden.

Veel zout

Er zit bijzonder veel zout in een blik soep. De aanbevolen hoeveelheid zout per dag zit op 6 gram per persoon. In een blik Unox-soep zit maar liefst 0,71 gram zout per 100 milliliter. Een kop bevat circa 250 milliliter en daarmee krijg je dus veel te veel zout binnen. Er zit bovendien ook nog eens veel suiker in zo’n blik soep.

Minder voedingsstoffen

Over het algemeen bevat een blik soep minder voedingsstoffen dan wanneer je zelf groenten toevoegt aan je soep. Een goed voorbeeld daarvan is champignonsoep. Hoeveel champignons zitten er nu daadwerkelijk in deze soepblik? Als je zelf champignonsoep maakt zal je waarschijnlijk veel meer champignons toevoegen! Dat geldt natuurlijk ook voor de andere soepsoorten.

Bisphenol A

Bisphenol A zal je misschien niet zoveel zeggen en daarom behoeft dit uitleg. In het blik zelf zit vaak BPA, een hormoonverstorende stof. Als je deze stof binnenkrijgt kun je nare kwaaltjes ervaren. Daar heb je gelukkig niet direct last van, maar ook op de langere termijn kun je hier wel degelijk last van krijgen. In Nederland is Bisphenol A niet verboden, maar in verscheidene landen is dit inmiddels al wel verboden. Dat geeft maar aan dat dit wel echt risico’s met zich kan meebrengen.

Duur

Wil je graag een soepje voor een persoon maken? Dan is een blik soep natuurlijk goedkoper. Als je echter een grote pot soep wilt maken is een grote pan veel voordeliger. Als je veel soep overhoudt kun je dit bovendien invriezen voor een volgende keer. Je kunt dan de volgende keer vooralsnog een snelle maaltijd verwarmen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit bericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook