Zo maak je heerlijke Brabantse worstenbroodjes

Ben jij ook zo dol op de originele Brabantse worstenbroodjes? Zo maak je de broodjes eenvoudig zelf.

De Brabantse worstenbroodjes zijn ontzettend lekker. Het is een heerlijke verwennerij die je gemakkelijk zelf kunt maken. De meeste mensen halen het op in de supermarkt, maar de zelfgemaakte variant is echt veel lekkerder.

Worstenbroodjes

Normaliter is het broodje zo’n 15 centimeter lang en is dit gevuld met een worstje van gehakt. Het worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om het vlees langer houdbaar te houden. In eerste instantie werd het vooral gegeten tijdens de kerstmis en carnaval in Noord-Brabant. Daarom noemt men dit ook wel het Brabantse worstenbroodje. Sinds 1997 organiseert Omroep Brabant jaarlijks een kampioenschap in het maken van de lekkerste worstenbroodjes. Het Brabantse worstenbroodje is zelfs opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed! Je staat nu vast al te popelen om het recept. Zo maak je het.

Wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 5 plakjes hartig taartdeeg (ontdooid);
 • 150 gram gehakt 1 sjalotje (of een kleine ui);
 • 1 teen knoflook;
 • 1 ei;
 • 1 theelepel paprikapoeder;
 • Zout en peper naar smaak;
 • 2 eetlepels paneermeel.
 • Bereidingswijze Brabantse worstenbroodjes

  Je kunt deze Brabantse worstenbroodjes gelukkig erg eenvoudig bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je de oven voorverwarmd op 200 graden Celsius. Snijd nu de ui en de knoflook fijn. Meng het gehakt met de ui, knoflook, paprikapoeder, zout, peper en tot slot de paneermeel. Voeg eveneens een geklutst ei toe, maar houd een klein beetje ei apart in een bakje. Kneed alles goed door elkaar. Is het gehakt nog enigszins nat? Dan kun je wat extra paneermeel toevoegen. Kneed vijf kleine worstjes met je handen. Leg een worstje in het midden van het bladerdeeg. Vouw zowel de boven- als onderkant naar binnen. Rol het deeg verder op en druk de verschillende naadjes goed dicht. Leg het worstenbroodje op een bakplaat met bakpapier. Je kunt de Brabantse worstenbroodjes nu in de oven stoppen. Na circa 25 minuutjes zijn de heerlijke worstenbroodjes klaar. Smullen maar!

  Lijkt jou dit ook een lekker recept en ga jij dit binnenkort ook eens proberen? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

  Anderen lazen ook