Advies van het Voedingscentrum: bak je eten niet goudbruin

Iedereen weet dat zwart eten niet gezond is. Toch is goudbruin eten, volgens het Voedingscentrum, ook niet gezond.

Als je aan het koken bent is het natuurlijk belangrijk dat je erbij blijft staan. Als je eventjes snel televisie gaat kijken of snel iets op de computer gaat doen heb je de kans dat het aanbrandt. Op zwart eten zit je natuurlijk niet te wachten. Maar goudbruin is toch wel prima? Dat je zou je denken: het is dan ook lekker knapperig. Toch luidt het advies van het Voedingscentrum anders: je kunt je eten beter niet donkerder dan goudgeel bakken.

Zetmeelrijke producten

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe boodschap voor de wereld: bak goed, bak goudgeel. Het centrum wil mensen ervan bewust maken dat goudbruin eten ongezond is. Dit zou namelijk de kans op kanker vergroten. Dat heeft te maken met de stof acrylamide, welke vrijkomt als zetmeelrijke etenswaren worden verhit boven de 120 graden Celsius. Granen en aardappelen zijn voorbeelden van zetmeelrijke etenswaren.

Kankerverwekkend

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn. Ook het Britse voedingscentrum waarschuwde hiervoor zo’n twee jaar geleden. Heb je je aardappeltjes te bruin gebakken? Dan hoef je dit gelukkig niet direct weg te gooien. Je kunt het vergelijken met aangebrand vlees. Je weet dat je het beter niet kunt eten, maar je wordt ook niet direct ziek als je het een keertje eet. Dat scheelt weer, want dan hoef je je dus niet direct zorgen te maken.

Advies

De vraag is: gaat het advies te ver? Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell gaat de campagne misschien iets te ver. Voeding per stofje bekijken is volgens de hoogleraar niet erg effectief. Er zijn veel stofjes die het risico op kanker met zich meebrengen. Eten uit de frituur of van barbecue is in principe ook niet gezond, maar toch kan je dat zo nu en dan prima doen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook