Chocoladetaart of pizza? Je voorkeur voor zoet of hartig is gedeeltelijk genetisch bepaald

Ben jij een zoetekauw of ben jij fan van de lekkere hartige snacks? Je voorkeur is deels genetisch bepaald.

Het lijkt wel een onmogelijke keuze: nooit meer chips of nooit meer chocolade. Misschien heb je wel een voorkeur voor een van de twee en vind je jezelf eerder een zoetekauw dan een liefhebber van hartig. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar waarom heb je een voorkeur voor een van de twee? Dat is gedeeltelijk genetisch bepaald.

Genetisch bepaald

Uit onderzoek van wetenschappers kwam naar voren dat je smaak deels aangeboren wordt. Het wordt er dus niet met de paplepel ingegoten, maar het komt dus vanuit jezelf. Nanette Steinle heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het verband tussen genen en de perceptie van zoet, zout, zuur en bitter. Er zijn verscheidene receptoren die de de zoete en zoute smaak regelen. Zij kan daarom met zekerheid stellen dat er een genetische basis ten grondslag ligt bij de voorkeur van zout, zoet of toch bitter.

Obesitas

De wetenschappers van 23andMe, een Amerikaanse onderneming dat DNA-testen uitvoert, kwam tot eenzelfde conclusie. Zij ontdekten dat er 43 genen zijn die kunnen worden gelinkt aan zout of zoet eten. Ook worden deze genen in verband gebracht met je stofwisseling. De onderzoekster Janie Shelton noemt dit ook wel FTO (oftewel obesitas als gen). Mensen die over dit gen beschikken zouden sneller zin hebben in zoute en zoete voeding. Ook hebben zij een hogere kans om dik te worden. Uit een Deens onderzoek bleek dat mensen met het obesitas-gen 20 procent sneller geneigd zullen zijn om naar zoetigheid te grijpen ten opzichte van naar hartige snacks.

BMI en stofwisseling

Ook lichamelijke factoren kunnen echter invloed hebben op je voorkeur tussen zoet of hartig. Je stofwisseling, BMI en het beloningscentrum in je hersenen zijn enkele factoren die hieraan bijdragen. Op deze biologische factoren heb je echter geen invloed. Je kunt dat dus ook niet als excuus gebruiken als je gaat snacken.

Overige factoren

Er zijn natuurlijk ook nog een aantal overige factoren. Zo maakt het ook wel degelijk uit hoe je bent opgegroeid. At jij thuis altijd een toetje? Dan zal je daar ook sneller trek in hebben. Ook als je iedere vrijdag een zakje chips mocht opeten, zal je dat wellicht later nog blijven merken.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook