Verschillende soorten uien: welke ui gebruik je voor waarvoor?

Een verkeerde ui in je gerecht kan ervoor zorgen dat je gerecht flink verpest wordt. Welke ui gebruik je voor welk gerecht?

Er zijn talloze soorten uien. Zo zijn er gele uien, rode uien, bosuitjes, lente-uitjes of zelfs sjalotjes. Je kunt echter niet iedere ui voor ieder recept gebruiken. Een verkeerde ui kan er namelijk voor zorgen dat je recept verpest wordt. Waarvoor gebruik je dan welke ui? In dit artikel lees je daar meer over.

Gele ui

De gele ui is de klassieke ui met de bruine schil. Je kunt deze in grootverpakkingen kopen in de supermarkt en het blijft ook vrij lang goed. Het is niet raadzaam om deze ui rauw te eten, want dat is gewoonweg niet lekker. Als je het bakt, is de ui echter wel lekker. De ui smaakt daardoor minder scherp en de smaak gaat verder niet verloren.

De gele ui is daarmee perfect voor gerechten waarin de ui een prominente rol speelt. Hierbij kunt u onder andere denken aan uiensoep, bouillons of stoofschotels. Ook smaakt de gekarameliseerde ui erg lekker!

Rode ui

De rode ui is het kleine broertje van de gele ui. Deze bevat een hoger suikergehalte en is ook minder scherp. Standaard is deze al zoet en knapperig, waardoor je dit ook prima rauw kunt eten. Het is lekker door salade, maar je kunt deze ui ook prima grillen.

Zoete ui

De zoete ui is, zoals de naam al doet vermoeden, lekker zoet. Deze ui heeft een lager suiker-en zwavelgehalte en is lichter van smaak. Dit zorgt ervoor dat dit erg geschikt is voor gerechten met een subtiele uiensmaak. Je kunt het ook prima eten op een broodje, maar je kunt het ook verwerken in een lekkere ovenschotel.

Sjalotjes

Sjalotjes zijn, officieel gezien, geen uien. Echter heeft dit wel de smaak van uien en daarom nemen wij de sjalotjes toch op in deze lijst. Net als zoete uien zijn de sjalotjes erg subtiel en geschikt voor mildere gerechten. Bovendien is een sjalot compact, waardoor je dit gemakkelijk kunt versnipperen en gemakkelijk kunt gebruiken in een jus of dressing.

Lente-ui

Deze ui doet je misschien denken aan prei. Je kunt de lente-ui, op het kontje na, helemaal eten en je kunt het eventueel ook gebruiken als garnering. Zo maak je je kom met soep nog iets mooier!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook