Is rauwe groente gezonder dan gekookte groente?

Volgens verscheidene mensen is rauwe groente gezonder dan gekookte groente. Is dat een broodjeaapverhaal óf is dit echt zo?

Raw food, ook wel bekend als rauw voedsel, is een begrip geworden in de samenleving. Er zijn steeds meer rauw veganistisch etende mensen en het blijkt ook echt een trend te zijn. Dat aantal groeit namelijk alleen maar. Volgens deze mensen is rauw en onbewerkt voedsel gezonder dan gekookt voedsel.

In 2008 kwam dit onderwerp voor het eerst naar voren. De documentaire ‘Rauw’ werd uitgebracht, maar de documentaire was wel omstreden. De Amsterdamse jongen Tom werd gevolgd sinds zijn vijfde: de jongeman at uitsluitend rauwe groenten en noten. Dat gebeurde onder invloed van zijn moeder.

De uitzending leidde direct tot felle discussies. Tegenwoordig wordt het eten van rauw voedsel steeds normaler. Veel mensen zeggen dat dit gezonder is. Reden om de proef op de som te nemen: is dit nu echt zo? Of is het een broodjeaapverhaal?

Voedingsstoffen

Als je groente kookt, zullen er een aantal voedingsstoffen verloren gaan. De schattingen lopen uiteen van 20 tot 50 procent. Uit een Amerikaanse studie bleek namelijk dat de hoeveelheid vitamine C in tomaten met maar liefst tien procent afneemt wanneer je de tomaatjes twee minuten kookt. Ook de Kyoto University heeft onderzocht dat de hoeveelheid mineralen tijdens het koken afneemt. Hierbij heeft men onder andere onderzocht op koper, ijzer, zink, mangaan, magnesium, potassium, natrium en calcium.

Spijsvertering

Alhoewel bovenstaande misschien als een nadeel mag worden gezien, heeft koken natuurlijk ook zijn voordelen. Je kunt het voedsel namelijk gemakkelijker verteren, omdat de celwandstructuur opengebroken wordt door het koken. Een slechte vertering kan al gauw leiden tot een opgeblazen gevoel, pijn in de maag, brandend maagzuur en tevens kun je ervan gaan boeren. Hier word je natuurlijk allesbehalve vrolijk van.

Onze spijsvertering is er bovendien niet voor gemaakt om alle stoffen uit deze rauwe groenten te halen. Tijdens het koken verliezen de groenten bovendien ook nog eens vocht, waardoor de voedingswaarden in de regel hoger zijn dan bij rauwe groenten. Je kunt bovendien meer gekookte groenten eten, omdat je simpelweg minder snel verzadigd bent.

Conclusie

Kun je nu beter rauwe groente eten of toch beter gekookte groente? De conclusie: afwisselen is het verstandigste. Eet dus soms een wortel, maar eet ook regelmatig gekookte sperziebonen of broccoli. Dat is de beste oplossing!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook