Ben jij dol op melk? Dit is wat zuivel met jouw lichaam doet

Je hoort het regelmatig: melk is goed voor elk. Wat is waar over melk en wat is niet waar?

Veel mensen spreken maar al te graag positief over melk. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat melk goed voor elk is. Over het algemeen zou zuivel goed voor je zijn. Toch bleek dat op den duur toch niet zo te zijn. Veel mensen kozen er toen voor om sojaproducten te consumeren. Is dat wel slim? En is melk dan ook echt zo slecht? Je leest het in dit artikel.

Hormonen

In de laatste jaren zijn er veel problemen aangekaart over melk. Dat zou onder andere gaan over de hormonen: koemelk zou te veel hormonen bevatten, waardoor meisjes eerder ongesteld zouden raken. Ook zou het teveel aan oestrogeen eerder en grotere borsten ontwikkelen. In Europa mogen boeren echter geen hormonen indienen bij hun koeien. In de melk zelf zitten misschien wel hormonen, maar dit betreffen natuurlijke hormonen. Dat geeft de koe een kalf mee om te kunnen groeien.

Negatieve effecten?

Steeds meer vrouwen zijn gestopt met de pil, omdat hierin ook vreemde hormonen zouden zitten. Hormonen zijn soms dan ook het gesprek van de dag. Hoe zit het dan met de hormonen in koemelk? Het blijkt dat dit helemaal geen effect heeft op de mens. De hoeveelheid hormonen in een glas koemelk is namelijk dusdanig laag dat mensen daar niets van merken. Het menselijk lichaam heeft namelijk veel meer hormonen, dus op de totale ‘hormoonhuishouding’ heeft het geen effect.

Intolerantie

Circa 70 procent van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Vooral mensen van Aziatische komaf hebben hier last van. Toch zijn er ook voldoende Europeanen die hiermee te maken hebben. Lacoste-intolerantie kan darmkrampen, winderigheid en diarree met zich meebrengen. Dit komt weer doordat er onvoldoende lactase aangenomen wordt, waardoor de lactose niet afbreekt. Intolerantie kan zich echter ook uiten in een slechte huid. Denk hierbij aan acne, roodheid of jeuk. Ben je lactose-intolerant? Dan kan je beter helemaal geen melk drinken.

Alternatief voor melk

Ben je lactose-intolerant en/of wil je liever geen dierlijke producten consumeren? Dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven waar je uit kunt kiezen. Zo kun je onder andere kiezen voor sojaproducten of amandelmelk. Wel zitten er minder eiwitten, vitaminen en calcium in deze producten. Je zult dit dus weer moeten aanvullen met iets anders, zoals noten en zaden, groene bladgroente, broccoli of bonen. Verder kun je ervoor kiezen om B12 supplementen te nemen. Dat wordt vooral aangeraden voor mensen die geen vlees eten en/of dierlijk voedsel vermijden. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijk eten, waaronder vlees, eieren of zuivelproducten.

Goed voor elk? Misschien toch niet helemaal!

Melk is goed voor elk? Dat blijkt dus toch niet helemaal waar te zijn. Als je lactose-intolerant bent, kun je melk beter vermijden. Heb je daar geen last van? Dan is een glaasje melk op zijn tijd helemaal niet zo slecht voor je. Consumeer je geen dierlijke producten? Zorg er dan wel voor dat je vitamine B12 supplementen binnenkrijgt. Op die manier kan je toch nog de nodige voedingsstoffen krijgen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Anderen lazen ook