Welk kant-en-klaar broodbeleg is het gezondst?

In Nederland eten we maar al te graag een boterham. Welk broodbeleg kun je daar het beste opsmeren?

Het is in Nederland erg gebruikelijk om in de ochtend een broodje te eten. Een broodje met niks is niet zo lekker, maar een broodje met bijvoorbeeld jam is natuurlijk wel erg lekker. Ieder broodbeleg kent zo zijn voor- en nadelen. Wat is het gezondste en wat kun je beter laten staan? Je leest het in dit artikel.

Appelstroop

Appelstroop zit boordevol ijzer. Voornamelijk de variant met suikerbieten is bijzonder gezond. Controleer daarom de verpakking of dit erin zit. Er is zelfs een variant met extra ijzer beschikbaar. Ieder broodje met deze variant appelstroop bevat maar liefst vier gram ijzer. Helaas zit er wel veel fruitsuiker verwerkt in deze variant: zo’n acht gram suiker per boterham.

Hagelslag, vruchtenhagel en vlokken

Veel kinderen eten het maar al te graag op hun boterham: hagelslag, vruchtenhagel of vlokken. Hagelslag bevat maar weinig zout en dat is zeker een voordeel. Daar blijft het ook bij, want het heeft namelijk meer nadelen. Zo zit er veel vet en suiker in verwerkt. Op een boterham met hagelslag zit circa negen gram suiker en anderhalf gram verzadigd vet. Dat is behoorlijk. Vruchtenhagel is gewoonweg suiker met wat vruchtensap. Dat is dus niet een bijzonder gezonde keuze.

Jam

Jam heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vleeswaren of kaas op brood. Jam bevat namelijk geen zout of verzadigd vet. Voornamelijk voor kinderen biedt dat voordelen. Zij krijgen namelijk in de regel meer ongezonde voedingsstoffen binnen. Echter is suiker wel een grote boosdoener. Een boterham met jam bevat circa acht gram suiker. Halvajam of delight jam is veel minder zoet en bevat daardoor ook veel minder suikers. Dat scheelt dus vaak al aanzienlijk.

Kaas en smeerkaas

Kaas biedt ontzettend veel voordeel. Het bevat namelijk eiwitten, calcium en vitamine B12. Voornamelijk voor jonge kinderen zijn dat goede voedingsstoffen. Het bevordert de groei namelijk. Wel bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Vanzelfsprekend zijn dat de negatieve aspecten van kaas.

Smeerkaas bevat een hoog zoutgehalte en dat is slecht voor de nieren. Vooral voor jonge kinderen is dit schadelijk. Er bestaan gelukkig wel een aantal smeerkazen met minder zout of een lager vetgehalte. Zuivelspread is echter een beter alternatief. Dit bevat namelijk aanzienlijk minder zout en vet.

Pindakaas

Zowel pindakaas als notenpasta bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Er zit namelijk veel eiwit in en dat is bijzonder belangrijk stof voor jonge kinderen. Het is raadzaam dat kinderen iedere dag 15 gram noten eten. Dat kan gemakkelijk behaald worden door simpelweg een boterham met pindakaas te eten.

Echter zitten er ook een aantal ongezonde ingrediënten in pindakaas. Er zit bijvoorbeeld vitamine E in. Toch hoeft dat niet per se ongezond te zijn. Deze voedingsstoffen zorgen namelijk voor veel energie, waardoor de groei weer bevorderd wordt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen met anderen!

Anderen lazen ook