De perfecte biefstuk bakken? Volg deze ‘handleiding’

Het maken van de perfecte biefstuk is nog niet zo gemakkelijk. Met behulp van dit handige stappenplan maak jij het stukje vlees echter perfect klaar!

De perfecte biefstuk bakken is nog niet eens zo gemakkelijk. Met een beetje hulp kun je er echter zeker iets lekkers van maken!

Net als met alle andere dingen in het leven geldt het ook voor het maken van een biefstuk: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat de biefstukken op kamertemperatuur zijn. Haal de heerlijke stukken rauwe vlees daarom alvast een uur van tevoren uit de koelkast en leg deze in een schaaltje op het aanrecht.

Kies bij voorkeur ook niet voor al te dunne stukken biefstuk. Voor je het weet zijn deze namelijk al te snel doorgebakken en dan is het niet echt lekker meer. De meeste mensen kiezen ervoor om hun biefstuk medium-rare te eten. Een enkeling houdt ook nog wel een rare gebakken biefstuk. De well-done biefstuk wordt vrijwel niet gegeten en wordt over het algemeen aangemerkt als ‘doodzonde’.

Als je het vlees bij een slager haalt, zal hij wellicht vragen of je het ingekerfd wilt. Voor een écht goede biefstuk is dat niet nodig, dus dat hoeft in principe niet.

Tijdens het bakken is het verder belangrijk dat je nooit prikt in het vlees. De lekkere sappen kunnen er daardoor namelijk uitlopen en dat zorgt er ook voor dat het vlees taai wordt. Ook is het belangrijk om de biefstuk te bakken in zowel boter als olie. De boter zorgt voor een lekkere smaak, terwijl de olie ervoor zorgt dat het heter kan worden zonder dat het verbrandt.

Na het bakken is het belangrijk dat het stukje vlees even laat rusten. Zodoende kunnen de sappen zich goed verdelen en loopt het er niet direct uit, als je in het vlees snijdt.

De meeste professionele koks kiezen ervoor om het stukje vlees pas te zouten nadat het klaar is. Kies bij voorkeur voor grof zeezout, want dat geeft altijd het lekkerste resultaat.

Ook tijdens het eten zelf is het belangrijk om een paar tips in acht te nemen. Als je het gaat eten is het belangrijk om het kort op de draad te snijden. Met de draad wordt bedoeld: de richting waarin de spieren en pezen lopen. Je snijdt daar dus haaks op. Je kunt die draadrichting gemakkelijk zien als je naar het malse stukje vlees kijkt.

Hoe kun je de biefstuk het beste bakken?

We hebben je nu genoeg tips vooraf gegeven. Nu is het tijd voor het echte werk. De beste manier is om het stukje vlees te braden in de pan. Ondertussen kun je de over voorverwarmen op 180 graden Celsius. Laat het circa twee tot drie minuten braden in de olie en boter. Zorg ervoor dat het stuk vlees een mooie korst krijgt. Strooi wat zout en peper over het stukje biefstuk heen na het braden en plaats het vervolgens in de oven. Afhankelijk van de dikte kun je het stukje vlees nog een paar minuten in de oven stoppen.

Als de biefstuk circa drie centimeter dik is, zal je het nog circa acht tot negen minuten in de oven moeten stoppen. Dan heb je een medium biefstuk. Heb je je biefstuk daarentegen liever medium rare? Dan kan je ervoor kiezen om het circa zeven tot acht minuten in de oven te stoppen. Voor rare is vijf tot zes minuten al voldoende.

Houd er echter wel rekening mee dat het per oven min of meer kan verschillen. Het is dan ook raadzaam om het eerst eens te testen met een biefstukje. Houd er gerust een timer bij en schrijf op hoelang je het stuk biefstuk in de oven hebt laten zitten. Dan kun je daar de volgende keer weer rekening mee houden. Uiteindelijk krijg jij het perfecte stukje biefstuk!

Hoe weet ik wanneer de biefstuk goed is?

Het is altijd belangrijk om alles te blijven noteren. Noteer niet alleen hoe lang je het stukje biefstuk in de oven had, maar noteer ook hoe dik het stukje biefstuk was. Probeer dan bij voorkeur altijd ongeveer dezelfde dikte biefstuk te kopen. In principe is het een kwestie van oefenen en bijsturen, net zolang totdat je het beste resultaat hebt behaald!

Als je weleens naar kookprogramma’s kijkt op televisie, zal je ook weleens opgemerkt hebben dan koks vaak even voelen aan het vlees. Je kunt namelijk voelen tot in hoeverre het vlees al klaar is. Daar is een eenvoudig trucje voor.

Je kunt namelijk ‘de muis van je hand’ gebruiken. Leg daarvoor de toppen van je linkerduim en wijsvinger tegen elkaar aan. Voel vervolgens aan de binnenkant van de muis van je linkerhand (dat is zachte gedeelte onderaan je duim). Je zult een bepaalde weerstand merken. Zo kan je ook voelen of de biefstuk medium rare is gebakken.

Vervolgens kun je je duim verplaatsen naar de middelvinger van je linkerhand. Voel nogmaals de muis. Als het iets steviger aanvoelt, kun je voelen of het medium gebakken is.

Kende jij deze handige tips al voor het maken van de perfecte biefstuk? Deel dit artikel met vrienden en familie op social media en stel hen ook op de hoogte van deze praktische tips! Alle biefstukliefhebbers zullen je erg dankbaar zijn voor het delen.

Anderen lazen ook